Menoniții ruși

Menoniții ruși (germană: Russlandmennoniten (lit. „Menoniți din Rusia”, adică Menoniți din sau din Imperiul Rus), ocazional Menoniți ucraineni[1][2][3]) sunt un grup de menoniți care sunt descendenți ai anabaptiștilor olandezi. care s-au stabilit timp de aproximativ 250 de ani în delta Vistulei din Polonia și și-au stabilit colonii în Imperiul Rus (actuala Ucraina și regiunea Volga a Rusiei, guvernoratul Orenburg și Siberia de Vest) începând cu 1789. De la sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți dintre ei au vin în țări din toată emisfera vestică. Restul au fost mutați cu forța, astfel încât foarte puțini dintre descendenții lor locuiesc acum în locația coloniilor inițiale. Menoniții ruși sunt în mod tradițional multilingvi, cu Plautdietsch (germană joasă menonită) ca primă limbă și limba franca. În 2014 există câteva sute de mii de menoniți ruși: aproximativ 200.000 în Germania, 100.000 în Mexic, 70.000 în Bolivia, 40.000 în Paraguay, 10.000 în Belize, zeci de mii în Canada și SUA și câteva mii în Argentina, Uruguay și Brazilia.

Termenul „menonit rus” se referă la țara în care au locuit înainte de imigrarea lor în America și nu la moștenirea lor etnică.[4] Termenul „menoniți de joasă germană” este, de asemenea, folosit pentru a evita această combinare.[5]

Originile din Delta Vistulei
Articolul principal: Menoniții din delta Vistulei

La începutul până la mijlocul secolului al XVI-lea, menoniții au început să fugă în regiunea Deltei Vistulei din Regatul Poloniei pentru a evita persecuția în Țările de Jos – în special în Frisia și Flandra – căutând libertate religioasă și scutire de serviciul militar. Ei și-au înlocuit treptat limbile olandeză și frizonă cu limba germană joasă vorbită în zonă, amestecând în ea elementele limbilor lor materne pentru a crea un dialect distinct, cunoscut sub numele de Plautdietsch. Astăzi, Plautdietsch este limba menonită distinctă care s-a dezvoltat pe o perioadă de 300 de ani în regiunea deltei Vistulei și în sudul Rusiei. Menoniților de origine olandeză li s-au alăturat și menoniți din alte părți ale Europei, inclusiv părțile germanofone ale Confederației Elvețiene. Unii polonezi au devenit, de asemenea, menoniți și au fost asimilați menoniților din delta Vistulei.

În 1772, cea mai mare parte a deltei Vistulei a fost anexată de Regatul Prusiei în prima împărțire a Poloniei. Frederic William al II-lea al Prusiei a urcat pe tron ​​în 1786 și a impus taxe grele menoniților în schimbul scutirii militare continue. Restul deltei Vistulei a fost anexat de Prusia în a doua împărțire a Poloniei în 1793.

sursa: wikipedia.org

licență

textul a fost tradus

Visits: 0

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *