Consecintele nefaste ale limbii (vorbei) – 1

 

INIMA

versCea mai importanta parte a corpului este inima, asa cum a fost mentionat de nobilul nostru trimis Muhammad- (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!):
“Intr-adevar in corpurile voastre este o bucata de inima, care daca este buna, intregul corp este buna si daca ea este stricata, intregul corp este stricat, cu adevarat aceasta este inima.”
Sahih al-Bukhari [1/49] & Sahih al-Muslim [1599]

Inima este poarta din care pleaca binele si raul si daca ea este buna, atunci faptele vor fi bune, insa daca ea este stricata, atunci faptele vor fi rele.
Inima este cea despre care ALLAH a spus prin trimisul sau (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!):
“ALLAH nu se uita la corpurile voastre, nici la fetele voastre ci la inimile si faptele voastre.”
Sahih al-Muslim [4/6221]
Pentru asta, ALLAH ne-a poruncit sa-L iubim si sa-l iubim pe trimisul Sau, sa-i iubim pe cei drept-credinciosi, sa iubim ceea ce ALLAH iubeste si sa uram ceea ceea ce este in inimile noastre.
Daca o persoana este buna, aceasta se reflecta in vorbele ei.
ALLAH a facut ca limba sa se miste foarte repede si nu este dificil sa observi ca limba omului se misca mult mai repede in comparatie cu membrele sale. Asa ca, daca o persoana nu este atenta la ceea ce spune, chiar si o singura vorba poate anula faptele sale. Acesta este motivul pentru care intregul corp avertizeaza limba:
“Teme-te de ALLAH in ceea ce ne priveste, pentru ca noi depindem de tine. Daca esti corecta, noi vom fi corecte (membrele, organele) si daca esti stricata noi vom fi stricate.”
Sunan at-Tirmidhi (1912), Mishkaat (4838), Riyaadh as-Saleheen (2/1521)
In acelasi timp limba este o mare binecuvantare de la ALLAH.
Daca ne uitam la animale, cum ele nu pot vorbi, realizam importanta acestei mari binecuvantari.
Importanta pe care o vedem in legatura cu aceasta imensa binecuvantare reprezinta supunerea in fata lui ALLAH, pentru citirea Coranului, pentru cautarea stiintei, pentru a porunci binele si a opri raul.
Ceea ce ii este limbii interzis: sa spuna minciuni, sa nu abuzeze, sa nu jigneasca, sa nu spuna vorbe urate, sa nu barfeasca si sa nu ponegreasca.
ALLAH a spus:

Intr-adevar izbandesc drept-credinciosii, cei care se tem in rugaciunile lor si cei care se abtin de la vorbe necugetate. (Al-Mu`minun: 1-3)

ALLAH a mentionat aici abtinerea de la vorbe necugetate si asta pentru ca vorba multa ingreuneaza inima. Este imposibil ca sa atingi un nivel de Khusua- teama de ALLAH- daca nu te abtii de la vorba inutila.
Imamaul An-Nawawi- rahimahuLLAH, a spus:
“Sa stii ca este datoria tuturor sa isi pazeasca limbile de la multa vorba, cu execeptia acelor vorbe care au in ele un beneficiu.”
Kitaabul Adhkaar
A spus ALLAH in Coran:

Nu se spune niciun cuvant fara ca sa fie un veghetor gata sa-l inregistreze. (Qaf: 18)

Trimisul lui ALLAH (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!), a spus:
“Oricine crede in ALLAH si in ziua de apoi trebuie sa vorbeasca ceva bun sau sa taca.”
Imamul As-Shafee rahimahuLLAH a spus:
“Daca vrei sa vorbesti, trebuie sa te gandesti inainte de a spune. Daca crezi ca in vorba ta este ceva bun, vorbeste, dar daca nu este, atunci nu vorbi.”

 

 

 sfârșitul primei părți

Sursa: rasarit.com

Soucre Link

Visits: 0

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *