Copții în Sudan

Sudanul are o minoritate coptă nativă, deși mulți copți din Sudan provin din imigranți copți mai recenti din Egipt. Copții din Sudan trăiesc mai ales în orașele din nord, inclusiv Al Obeid, Atbara, Dongola, Khartoum, Omdurman, Port Sudan și Wad Medani. Ei numără până la 500.000, sau puțin peste 1% din populația sudaneză. Datorită educației lor avansate, rolul lor în viața țării a fost mai semnificativ decât sugerează numărul lor. Ei s-au confruntat ocazional cu convertirea forțată la islam, ceea ce a dus la emigrarea și scăderea numărului lor.

Imigrația modernă a copților în Sudan a atins apogeul la începutul secolului al XIX-lea și, în general, aceștia au primit o primire tolerantă acolo. Totuși, aceasta a fost întreruptă de un deceniu de persecuție sub dominația mahdistă la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ca urmare a acestei persecuții, mulți au fost forțați să renunțe la credință, să adopte islamul și să se căsătorească cu nativii sudanezi. Invazia anglo-egipteană din 1898 a permis copților o mai mare libertate religioasă și economică și și-au extins rolurile inițiale de artizani și comercianți în comerț, bănci, inginerie, medicină și serviciul public. Competențele în afaceri și administrație au făcut din ei o minoritate privilegiată. Cu toate acestea, revenirea islamului militant la mijlocul anilor 1960 și cererile ulterioare ale radicalilor pentru o constituție islamică i-au determinat pe copți să se alăture opoziției publice împotriva guvernării religioase.

Introducerea de către Gaafar Nimeiry a legii Sharia islamică în 1983 a început o nouă fază de tratament opresiv asupra copților, printre alți non-musulmani. După răsturnarea lui Nimeiry, liderii copți au susținut un candidat laic la alegerile din 1986. Cu toate acestea, când Frontul Național Islamic a răsturnat guvernul ales al lui Sadiq al-Mahdi cu ajutorul armatei, discriminarea împotriva copților a revenit cu seriozitate. Sute de copți au fost demiși din serviciul public și din justiție.

În februarie 1991, un pilot copt care lucra pentru Sudan Airways a fost executat pentru deținere ilegală de valută străină. Înainte de execuție, i s-au oferit amnistia și bani dacă s-a convertit la islam, dar a refuzat. Mii de oameni au participat la înmormântarea lui, iar execuția a fost luată ca un avertisment de mulți copți, care au început să fugă din țară.

Au urmat restricții privind drepturile copților la naționalitatea sudaneză și a devenit dificil pentru aceștia să obțină naționalitatea sudaneză prin naștere sau prin naturalizare, ceea ce a dus la probleme atunci când încercau să călătorească în străinătate. Confiscarea școlilor creștine și impunerea unui accent arabo-islamic în predarea limbii și a istoriei au fost însoțite de hărțuirea copiilor creștini și de introducerea legilor vestimentare cu hijab. Un copil copt a fost biciuit pentru că nu a recitat un verset coranic. Spre deosebire de difuzarea mass-media a rugăciunilor musulmane de vineri, radioul a încetat acoperirea slujbei creștine de duminica. Pe măsură ce războiul civil a izbucnit în anii 1990, guvernul și-a concentrat fervoarea religioasă spre sud. Deși se confruntă cu discriminare, copții și alte grupuri creștine de lungă durată din nord au avut mai puține restricții decât alte tipuri de creștini din sud.

Astăzi, Biserica Coptă din Sudan este înregistrată oficial la guvern și este scutită de impozitul pe proprietate. În 2005, guvernul sudanez al Unității Naționale (GNU) a numit un preot ortodox copt într-o funcție guvernamentală. După Revoluția sudaneză din 2019, un preot ortodox copt a condus inaugurarea noului prim-ministru al Sudanului, Abdalla Hamdok. O femeie creștină coptă, Raja Nicola, a fost de asemenea numită să slujească în noul Consiliu de tranziție al Sudanului.

Sursa: wikipedia.org

Licență: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License

Textul a fost trunchiat.

Visits: 0

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *