Canonul biblic ortodox Tewahedo

Canonul biblic Tewahedo ortodox este o versiune a Bibliei creștine folosită în cele două biserici ortodoxe orientale ale tradițiilor etiopiene și eritreene: Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo și Biserica Ortodoxă Eritreană Tewahedo. Cu 81 de cărți, este cel mai mare și mai divers canon biblic din creștinătatea tradițională.

Savanții occidentali au clasificat cărțile canonului în două categorii – canonul mai restrâns, care constă în principal din cărți familiare Occidentului, și canonul mai larg, care include nouă cărți suplimentare.

Nu se știe să existe în acest moment ca o compilație publicată. Unele cărți, deși considerate canonice, sunt totuși greu de găsit și nici măcar nu sunt disponibile pe scară largă în țările de origine a bisericilor, Etiopia și Eritreea.

Canonul ortodox Tewahedo mai restrâns din Vechiul Testament conține întregul protocanon ebraic. Mai mult, cu excepția primelor două cărți ale Macabeilor, canonul ortodox Tewahedo conține și întregul deuterocanon catolic. Pe lângă aceasta, Vechiul Testament ortodox Tewahedo include Rugăciunea lui Manase, 3 Ezra și 4 Ezra, care apar și în canoanele altor tradiții creștine. Unice pentru canonul ortodox Tewahedo sunt Paralipomena lui Ieremia (4 Baruch), Jubilee, Enoh și cele trei cărți ale lui Meqabyan.

Cărțile Plângerii, Ieremia și Baruc, precum și Scrisoarea lui Ieremia și 4 Baruc, sunt toate considerate canonice de către bisericile ortodoxe Tewahedo. În plus, cărțile 1, 2 și 3 ale Macabeilor Etiopieni fac, de asemenea, parte din canon; în timp ce au un nume comun, ele sunt complet diferite de cărțile Macabeilor care sunt cunoscute sau au fost canonizate în alte tradiții. În cele din urmă, în tradiția ortodoxă Tewahedo, 3 Ezra este numit al doilea Ezra, 4 Ezra este numit Ezra Sutu’el, iar Rugăciunea lui Manase este încorporată în a doua Carte a Cronicilor.

Canonul ortodox Tewahedo mai restrâns al Noului Testament constă din întregul protocanon creștin de 27 de cărți, care este aproape universal acceptat în creștinătatea.

Sursa: wikipedia.org

Licență: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License

Textul a fost trunchiat.

Visits: 0

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *