Viața de apoi la ortodocși

Biserica Ortodoxă este în mod intenționat reticentă față de viața de apoi, deoarece recunoaște misterul în special al lucrurilor care nu s-au întâmplat încă. Dincolo de a doua venire a lui Isus, învierea trupească și judecata finală, toate acestea fiind afirmate în Crezul de la Niceea (325 d.Hr.), Ortodoxia nu învață mult altceva într-un mod definitiv. Spre deosebire de formele occidentale de creștinism, totuși, Ortodoxia este în mod tradițional non-dualistă și nu învață că există două locații literale separate ale raiului și iadului, ci recunoaște, în schimb, că „„locația” destinului final al cuiva – raiul sau iadul – ca fiind figurat.”

În schimb, Ortodoxia învață că judecata finală este pur și simplu întâlnirea uniformă a cuiva cu iubirea și mila divine, dar această întâlnire este trăită în mod multiplu, în funcție de măsura în care cineva a fost transformat, împărtășit de divinitate și, prin urmare, este compatibil sau incompatibil cu Dumnezeu. „Obiectul monadic, imuabil și neîncetat al întâlnirii eshatologice este, prin urmare, iubirea și mila lui Dumnezeu, slava Sa care infuzează templul ceresc și este reacția subiectivă umană care generează multiplicitatea sau orice diviziune a experienței.” De exemplu, Sfântul Isaac Sirul observă că „cei care sunt pedepsiți în Gheenă sunt biciuiți de flagelul iubirii… Puterea iubirii lucrează în două moduri: îi chinuie pe păcătoși… [ca] regret amar. Dar iubirea îmbătă sufletele fiilor Cerului prin delectabilitatea ei.” În acest sens, acțiunea divină este întotdeauna, imuabilă și uniformă iubire și dacă cineva experimentează această iubire în mod negativ, experiența este atunci una de condamnare de sine, deoarece a liberului arbitru, mai degrabă decât a condamnării lui Dumnezeu.

Prin urmare, Ortodoxia folosește ca model descrierea judecății lui Isus din Ioan 3:19–21: „ Și aceasta este judecata: lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai degrabă decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face lucruri rele, urăște lumina și nu vine la lumină, ca să nu fie descoperite faptele lui. Dar oricine face ceea ce este adevărat vine la lumină, pentru ca să se vadă clar că lucrările lui au fost săvârșită în Dumnezeu”. Ca înțelegere caracteristic ortodoxă, atunci, pr. Thomas Hopko scrie: „Tocmai prezența milei și iubirii lui Dumnezeu provoacă chinul celor răi. Dumnezeu nu pedepsește; el iartă… Într-un cuvânt, Dumnezeu are milă de toți, fie că toți sunt pe plac. este sau nu. Dacă ne place, este paradisul; dacă nu ne place, este iadul. Fiecare genunchi se va îndoi înaintea Domnului. Totul va fi supus Lui. Dumnezeu în Hristos va fi într-adevăr „totul și în toți”. cu milă nemărginită și iertare necondiționată. Dar nu toți se vor bucura de darul iertării lui Dumnezeu, iar acea alegere va fi judecata, sursa autoprovocată a întristării și durerii lor.”

Mai mult decât atât, Ortodoxia include o tradiție predominantă a apokatastasisului, sau restaurarea tuturor lucrurilor în cele din urmă. Acest lucru a fost învățat în special de Origen, dar și de mulți alți părinți și sfinți ai Bisericii, inclusiv Grigore de Nyssa. Al Doilea Conciliu de la Constantinopol (553 d.Hr.) a afirmat ortodoxia lui Grigore de Nyssa, condamnând în același timp tipul de universalism al lui Origen, deoarece a învățat restaurarea înapoi la starea noastră preexistentă, pe care Ortodoxia nu o învață. Este, de asemenea, o învățătură a unor eminenti teologi ortodocși precum Olivier Clément, Mitropolitul Kallistos Ware și Episcopul Hilarion Alfeyev. Deși apocatastaza nu este o dogmă a bisericii, ci un teologoumenon, nu este mai puțin o învățătură a Bisericii Ortodoxe decât respingerea ei. Ca Met. Kallistos Ware explică: „Este eretic să spunem că toți trebuie să fie mântuiți, pentru că aceasta înseamnă a nega liberul arbitru; dar, este legitim să sperăm că toți vor putea fi mântuiți”, deoarece insistarea asupra chinului fără sfârșit neagă și libertatea.

Sursa: wikipedia.org

Licență: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License

Textul a fost trunchiat.

Visits: 1

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *